Vast in patronen? 5 tips die helpen!

15 jun 2019

Heb je het gevoel dat patronen in jouw leven zich steeds herhalen? Dat je voortdurend last hebt van dezelfde (negatieve) personen en situaties? Of ervaar je keer op keer dezelfde beperkende gedachten, die je ervan weerhouden te doen wat je écht wilt? Weet dan dat je niet vast zit in die patronen. Jij hebt de sleutel in handen om actie te ondernemen. En om die patronen te doorbreken, zodat jij weer écht gelukkig kunt worden. Met deze 5 tips kun je het tij in positieve zin keren.

1. Bepaal wat het patroon is en wat het triggert

In de vele jaren waarin ik zelf worstelde met vaste patronen, heb ik geleerd dat die patronen vaak een oorsprong hebben. Soms gaat die oorsprong zelfs jaren terug in de tijd en stammen beperkende gedachten uit een ver verleden. Daarom is het tijd om die patronen los te laten. Dat kan je héél veel ruimte opleveren om meer positieve gevoelens te ervaren en om ook positiever naar jezelf te kijken. Daarom is de eerste stap om te bepalen in welke patronen je vastzit en hoe die patronen worden getriggerd.

Pak er een notitieboekje bij en noteer zo gedetailleerd mogelijk in welke gedachte of situatie jij denkt vast te zitten. Schrijf ook op wanneer de negatieve gedachten bij je opkomen. Is dat wanneer zich een negatieve situatie voordoet? Of wanneer je angstig bent? Of wanneer je met een bepaald persoon te maken hebt? Al die inzichten kunnen je helpen bij de volgende stappen.

2. Ga op zoek naar een alternatief

Patronen die je jezelf in de loop der jaren hebt aangeleerd, kun je vaak niet van de ene op de andere dag loslaten. Wel wordt loslaten al iets eenvoudiger wanneer je naar een alternatief patroon gaat zoeken. Een positief patroon welteverstaan! Stel je voor dat je geneigd bent tegen jezelf te zeggen dat je iets niet kunt. Een positiever alternatief zou zijn om, iedere keer dat die gedachte bij je opkomt, jezelf de vraag te stellen “Ja maar, waarom lukt het niet?”. In het begin voelt het misschien onwennig. Maar door dat steeds te herhalen, zal je merken dat je een nieuw patroon ontwikkelt. Een patroon dat je wél gelukkig maakt! 

3. Focus op je dromen en wensen

Vaste patronen geven vaak het gevoel van sleur. Je hebt het idee steeds weer hetzelfde te doen of in hetzelfde type situatie te belanden. Dat kun je doorbreken door niet te blijven stilstaan bij het verleden, maar door juist te fantaseren over het volgende hoofdstuk in je leven. Oftewel, denk na over je toekomstdromen en over wat jij graag wilt bereiken in je leven. Nu is hét moment om een geheel nieuw hoofdstuk in je leven vorm te geven. Hoe ziet dat er voor jou idealiter uit? Als je nu eens echt naar je hart luistert, wat zou jou dan gelukkig maken?

Noteer je mooiste dromen of visualiseer ze in de vorm van een vision board of een collage, waar je op ieder moment van de dag naar kunt kijken. Denk niet na over de mitsen en maren, maar stel je enkel voor hoe het zou zijn om deze dromen te bereiken. Laat je fantasie de vrije loop en geniet van de mooie gedachten alleen al.

4. Zet een concrete eerste stap voor één van die dromen

Vast in patronen? Nee hoor, sinds vandaag niet meer. Ik daag je namelijk uit om vandaag een concrete eerste stap te zetten naar het verwezenlijken van jouw dromen. Dat kan een ieniemienie stapje zijn of juist een reuzenstap. Het is net wat voor jou haalbaar en fijn is. Bedenk minimaal één stap die jij vandaag kunt zetten en die je ook aandurft.

Stel je voor dat jouw droom is om uiteindelijk een boek uit te geven. Ga dan eens vandaag een half uur rondkijken op websites van uitgeverijen en verdiep je daarin. Zo komt jouw droom vandaag al één stapje dichterbij. Dat helpt je om uit de vaste patronen te komen. Je geeft vorm aan je eigen toekomst in plaats van te blijven hangen in het verleden.

5. Doe dingen die je helpen genieten van het NU

Naast nadenken over de toekomst, is ook juist het NU belangrijk. Het verleden is waar we afstand van willen nemen. Juist om verlost te raken van de vaste patronen. Het verleden is geweest en het is zonde om verhalen van toen steeds te blijven herhalen. Onderneem daarom een activiteit die je helpt om echt in het NU te leven. Je kunt daarvoor meditatie of mindfulness gebruiken, maar ook ontspannende activiteiten lenen zich hier prima voor. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling maken, een boek lezen, creatief bezig zijn of gewoon eens buiten in de zon zitten en helemaal niets doen. Zo kun je volledig in het moment en in de omgeving opgaan. 

Vast in patronen? Jij kunt iets doen!

Ik weet uit ervaring hoe het is om vast te zitten in patronen. Ik ken de patronen die zichzelf steeds herhalen en de frustratie die dat met zich meebrengt. Maar ik ken ook het ultieme geluk dat je kunt bereiken door eerlijk te zijn naar jezelf, naar je hart te luisteren en voor het pad te kiezen dat geduldig op jou lag te wachten. Zie een kruispunt in je leven als dé kans om een nieuw hoofdstuk te starten. Alles is er al om je gelukkig te kunnen voelen, om jouw verleden volledig los te kunnen laten en om te leven zoals jij dat echt wilt.

Laat mij je helpen jouw weg te vinden!

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem contact met mij op en vertel me jouw verhaal. Ik bespreek graag de mogelijkheden met je om jou te helpen de vaste patronen te doorbreken. 

Liefs,

Chantal

Hi, ik ben Chantal!

Heb jij mooie dromen, maar staat iets je in de weg om die te bereiken? Daar help ik, als coach, jou graag bij.