Weg met de slachtofferrol – zo pak je dat aan!

15 jun 2019

“Waarom overkomt mij dit nu weer?” en “Ik kan helemaal niets doen aan die vervelende situatie”. Zijn dat voor jou herkenbare gedachten? Het zijn gedachten die kenmerkend zijn voor de slachtofferrol. Een rol die mensen vaak aannemen omdat ze die zo hebben aangeleerd of omdat ze heftige dingen hebben meegemaakt.

Gelukkig kun je er iets aan doen om van die rol af te komen: je slachtofferbril afzetten! Hoe dat werkt, leg ik je graag uit.

De slachtofferrol: geen grip op je leven?

Laat ik vooropstellen: de slachtofferrol is absoluut niet iets om je voor te schamen. Je bent ook zeker niet de enige. Wel is het heel vervelend voor jezelf als je regelmatig gelooft dat dingen je overkomen. Voor je gevoel heb je misschien geen grip op je leven. Of je voelt je rot omdat bij jou de ene na de andere vervelende situatie lijkt te ontstaan.

Jouw beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten bepalen voor 95% hoe jij je voelt en hoe jij denkt en handelt. Positieve gevoelens als geluk, welvaart, zelfvertrouwen, vreugde en eigenwaarde kun je gedurende je leven verliezen door vervelende of traumatische gebeurtenissen. Dat kan ervoor zorgen dat jij een slachtofferrol aanneemt.

Zit je dan ook vast aan een slachtofferrol?

Nee, het is eigenlijk een gedachtegang die je jezelf hebt aangeleerd. En een gedachtegang waar je van af kunt komen. Simpelweg door de wereld eens door een andere spreekwoordelijke bril te bekijken.

Voor welk verhaal in je hoofd kies jij?

Afkomen van de slachtofferrol betekent een ander verhaal in je hoofd afspelen. Jij bent namelijk de enige die kan bepalen welke verhalen in je hoofd steeds opnieuw voorbijkomen. Wanneer je in een slachtofferrol zit, zal je het patroon herhalen waarin dingen jou overkomen. En niet zonder reden: wat je aandacht geeft, dat groeit. In de slachtofferrol kruipen, is een manier om erkenning te krijgen voor wat je in het verleden en heden wordt aangedaan. Daarmee máák je er jouw waarheid van dat dingen jou steeds overkomen. Dat is de manier geworden waarop jij naar de wereld kijkt.

In feite is de slachtofferrol een bril waardoor jij de wereld ziet. Je ziet situaties in termen van slachtoffer zijn en schuld hebben. Dat maakt je verdrietig. Misschien voel je je ook wel beklemd of heb je het idee dat je onrecht aangedaan wordt. Wellicht voel je je zelfs hulpeloos en heb je het idee dingen zelf niet aan te kunnen. Een verre van fijn gevoel! En een onterecht gevoel ook.

Er is een weg uit de slachtofferrol!

Het is eenvoudiger om mee te gaan in je denkpatronen dan om ervan af te stappen. Toch is het goed om te weten dat jij aan het stuur staat van je gedachten. Jij kunt afkomen van de slachtofferrol door wél de verantwoordelijkheid te nemen over je eigen gedachten en over je leven. Door niet mee te gaan in de gedachten die zo vertrouwd voelen, maar door op een andere manier naar situaties te kijken.

Het is misschien wel makkelijk om te denken in schuld, maar je lost er niets mee op. Hoe je het dan wel oplost? Door verantwoordelijkheid te nemen. En te geloven dat jij de macht hebt over jouw eigen leven.

Kies voor een andere bril

Weet je wat het mooie is? Zelfs zonder naar de plaatselijke opticien te gaan en jezelf brilglazen te laten aanmeten, kun jij een andere bril opzetten. Je kunt de bril van schuld en slachtofferschap namelijk inruilen. Geld voor je eerdere bril krijg je misschien niet terug, maar die ruil kan je wel het plezier in het leven teruggeven.

Er zijn genoeg mensen om je heen die de wereld door een andere bril bekijken. Misschien ken jij die mensen zelfs wel. Ben je bijvoorbeeld weleens iemand tegengekomen die dankbaar is voor werkelijk alles wat hem is overkomen. Wanneer je dat hoort kun je je misschien niet eens voorstellen hoe die persoon daar dankbaar voor kan zijn. Toch is het zo gek nog niet. Die persoon kijkt simpelweg door een andere bril naar de wereld. De een ziet situaties in termen van slachtofferschap en schuld, de ander heeft een bril met de focus op groei en weer een ander heeft een bril die is gefocust op kleine geluksmomenten.

Leer stukje bij beetje je bril te verwisselen

Het goede nieuws is dat iedereen een andere bril kan opzetten. Ook jij! Een bril zit niet vastgelijmd op je neus. Je kunt je vaste montuur voorzichtig van je neus afschuiven en verruilen voor een ander exemplaar. Dat gaat misschien niet in één keer. Patronen doorbreken doe je immers niet in één dag. Je zult er stappen voor moeten zetten, zodat jij stukje bij beetje leert om afstand te nemen van jouw bril en er een andere voor in de plaats kunt opzetten.

Wil jij leren om je geen slachtoffer meer te voelen?

Ik help je maar al te graag om uit de slachtofferrol te stappen. Bij mij hoef je je niet te schamen.

Ik heb zelf ook jarenlang in de slachtofferrol geleefd.

Ik help je met alle liefde en met begrip voor jou en voor jouw situatie. Samen met jou zorg ik ervoor dat jij weer de positieve bril kunt opzetten. Oftewel, dat jij weer gelukkig wordt en de grip op jouw leven terugkrijgt!

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Dan kun je contact met mij opnemen.

Ik help je met alle liefde om de slachtofferrol voorgoed vaarwel te zeggen.

Liefs,

Chantal

Hi, ik ben Chantal!

Heb jij mooie dromen, maar staat iets je in de weg om die te bereiken? Daar help ik, als coach, jou graag bij.